Manligt håravfall

Androgen alopeci, som är det latinska namnet för ärftligt håravfall, orsakas av gener, ålder och hormoner. Män kan ärva anlag för håravfall från både fars och mors släkt och kan börja tappa hår redan i 18-20-årsåldern. Manlig hårförlust är oftast symmetrisk och drabbar bara vikarna och de övre delarna av huvudet, aldrig nacke och sidor. Tunnhårighet hos män börjar oftast med att vikarna ovanför tinningarna kryper uppåt och hårfästet drar sig sedan mer och mer bakåt samtidigt som den kala fläcken på hjässan blir större och större. Så småningom möts de kala partierna.
Andelen män med ärftligt håravfall ökar ju äldre man är, i 50-årsåldern har en majoritet av alla män mer eller mindre håravfall.
Män med anlag för ärftligt håravfall har ökade nivåer av ett hormon som heter dihydrotestosteron (DHT) i hårbotten samtidigt som känsligheten för hormonet är större. DHT är en nedbrytningsprodukt av det manliga könshormonet testosteron. DHT gör att hårstråna inte växer lika länge och att de blir tunnare. Hårets växtcykel blir kortare och man tappar fler hårstrån än tidigare.
Om man sänker nivåerna av DHT i hårbotten genom medicinsk behandling kan håravfallet stoppas och man kan till och med få ökad hårtillväxt. Bäst resultat uppnås om behandlingen påbörjas tidigt.

Det här inlägget postades i Håravfall. Bokmärk permalänken.